Selecteer een pagina

Op een doordeweekse dag in oktober 2018 werd ik gebeld door een bestuurslid van Theater in de Openlucht. In aanloop naar het jubileumjaar van het Oranje Comite Vierakker-Wichmond hadden zij veel anekdotes verzameld. Deze verhalen hebben als inspiratie gediend voor het schrijven van een theatervoorstelling. Deze verhalen waren zo waardevol, dat er ook is besloten er een boek van te maken. Er werd een schrijver uit het dorp benaderd, en ook de illustraties kwamen van lokale creatievelingen. Wat nog ontbrak was een portret van hen voor achterop het boek. Of ik dat wilde verzorgen, was de vraag. Het moest allemaal niet te statisch, wel feestelijk en met een humoristische kwinkslag. Natuurlijk wil ik dat doen! Het is een eer om als trotse inwoner van Wichmond hieraan bij te dragen.

Mijn creatieve brein ging aan, en in mijn hoofd werd een plaatje bedacht. Ik wilde een verhaal vertellen met de foto. Een creatief gezelschap proostend op hun resultaat, het jubileumboek! Ik fietste het dorp rond op zoek naar een mooie locatie. Die werd gevonden heel dichtbij huis, aan de Hackforterweg; een mooie laan met prachtige oude bomen.

De schrijver en illustratoren kregen een dresscode, in de groepsapp somde ik een wensenlijst op met attributen die ik graag wilde gebruiken in de foto. Een schildersezel, vloerkleed, kwasten, een oud trapje, typemachine, vlag en wimpel, champagne enz enz… ‘Wat is Josine toch van plan?’ vroeg men zich af. Maar iedereen deed enthousiast mee, binnen de kortste keren was alles verzameld en een datum gepland.

Binnenzijde Jubileumboek, afbeelding Rien Overvelde

Op een mooie zondagmiddag in de herfst moest het dan gebeuren, het maken van het groepsportret. Daar kwam iedereen aan, bepakt met alle attributen waarom ik had gevraagd. Iets wat nieuwsgierig over wat er komen ging. Een decor werd opgebouwd, de straat moest voor even worden geblokkeerd en ik sommeerde mijn man om het verkeer maar even tegen te houden. Dat ging bijna helemaal goed, totdat ik door de lens van mijn camera ineens een paar koplichten zag verschijnen. Er kwam een busje het decor in rijden. Gauw maakten we plaats en en daarna nam iedereen weer positie in. ‘De foto’ werd gemaakt. Trots op het resultaat!

En wat is het een mooi boek geworden! Ook nieuwsgierig? Het boek is voor 10 euro te koop bij: Bakkerij Besselink, D’n Olde Kriet, Den 4-akker, Bruna Vorden, Welkoop Vorden en Judith Minderman.

Van links naar rechts; Dorien Mulderije, Rien Overvelde, Bart Krijt, Lied de Man, Jan Garritsen.